Avdragsgillt eller inte?

Vi förstår att det kan vara svårt att hålla reda på Skatteverkets alla regler för vad som är avdragsgillt, ej avdragsgillt, skattefritt och vad som ska förmånsbeskattas. Ibland får även vi lyfta på luren och slå en signal till Skatteverket för att få svar på frågan.
Här redogör vi för några av de mest återkommande frågorna vi stöter på.
 
Representation
Är en ej avdragsgill kostnad. Avdrag för en del av momsen får göras om kostnaderna har ett omedelbart samband med verksamheten. Ett kvitto gällande representation måste innehålla namn och företag för varje deltagare. Förfriskningar och enklare förtäring är emellertid avdragsgillt med högst 60 kr inkl. moms per person och tillfälle.
Om man känner sig osäker så har Skatteverket en smidig uträkningsmall för hur mycket moms som är avdragsgillt vid varje tillfälle. 
 
Resor
Arbetsresor av engångskaraktär är skattefria. Lokala resor med t.ex. SL-kort som även kan användas privat ska förmånsbeskattas. Bara om kort av den här typen förvaras på arbetsplatsen för att endast användas av personalen vid tjänsteärenden undviks förmånsbeskattning. Vill du veta mer om resor, läs vår artikel - Resa i arbetet eller privat?
 
Arbetskläder
Visst är det viktigt att representera sitt företag! Vill du köpa in kläder till dig och dina anställda är det helt ok och avdragsgillt om kläderna är anpassade för tjänsten och inte lämpligen kan användas privat. De behöver dessutom vara försedda med arbetsgivarens namn eller logotyp så att de märkbart avviker från vanliga plagg. Förmån av uniform och andra arbetskläder är skattepliktig (förmånsbeskattas) om kläderna även kan användas privat. (11 kap. 9 § IL).
 
Friskvårdsbidrag
Ett avdragsgillt friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag, ska den anställda förmånsbeskattas för det sammanlagda totalbeloppet.
 
Gåvor och gratisprodukter
Grundregeln är att du ska betala skatt om du behåller en produkt oavsett om du gör reklam för den eller inte. Det du behöver betala skatt för är marknadsvärdet, dvs. priset som du själv hade fått betala om du köpt produkten. Du behöver också betala skatt för produkter som du har fått men som du ger bort, säljer, sparar eller lottar ut, värdet spelar ingen roll. Du behöver inte skatta för en produkt som du returnerar eller inte ens hämtar ut.



 
Har du några frågor?
Kontakta oss här
Martin är killen som sadlade om från marknad och sälj till redovisning, och nu har flera års yrkeserfarenhet inom bägge områden, vilket är en styrka för att kunna se helheten i alla affärer. Han brinner för att Athene Groups kunder når framgång genom bra beslutsunderlag och relevant kommunikation.