Resa i arbetet eller privat?

Något vi ofta stöter på är kvitton för SL-kort, elsparkcyklar, taxi-, flyg- och tågresor. Det många inte tänker på är att en tjänsteresa för dig eller dina anställda ska ha ett tydligt syfte kopplat till verksamheteten i företaget. Man kan säga att resan ska generera mervärde för verksamheten. Vid kontroller i efterhand ska man kunna bevisa vad syftet med resan var, det kan till exempel handla om leverantörsbesök, kundbesök eller annat typ av arbete.

En resa som en anställd gör direkt mellan bostaden och tjänstestället är aldrig en tjänsteresa utan en arbetsresa, d.v.s. en privat resa. Man får bara göra avdrag för resor till och från den ordinarie bostaden. Avdrag medges inte för resor till och från sommarstuga eller någon annan plats om kostnaderna därigenom ökar.

Ett företag får inte köpa in t.ex. ett SL-kort som kan nyttjas privat av den anställde, detta ska i så fall förmånsbeskattas med samma belopp. För att ett sådant kort ska vara avdragsgillt behöver kortet förvaras på kontoret och kunna användas av samtliga anställda i tjänsten.

Resor med bil är dock ett annat avsnitt, i denna artikel kan du läsa mer om vilka alternativa bilar ett företag kan använda samt vilka för- respektive nackdelar de medför.

Sugen på mer matnyttig info? Missa inte vår artikel om 5 vanliga funderingar, du hittar den genom att klicka här!

Har du några frågor?
Kontakta oss här
Martin är killen som sadlade om från marknad och sälj till redovisning, och nu har flera års yrkeserfarenhet inom bägge områden, vilket är en styrka för att kunna se helheten i alla affärer. Han brinner för att Athene Groups kunder når framgång genom bra beslutsunderlag och relevant kommunikation.