Tjänstepensionens dag

Har du tjänstepension via ditt arbete? 9 av 10 svenskar har tjänstepension via sina jobb. Tjänstepensionens dag firas varje år i september, för att uppmärksamma vikten bakom tjänstepensionen och för att anställda ska få upp ögonen för denna värdefulla förmån.

Tjänstepensionen är en viktig del av den totala pensionen som utbetalas när det är tid för att sluta arbeta. Hur tjänstepensionen ser ut beror på kollektivavtal eller de avtal du har på din arbetsplats.

Tjänstepension istället för lön
Arbetsgivaren betalar 24,26% i särskild löneskatt för tjänstepension, för lön betalas 31,42% i arbetsgivaravgifter. Detta innebär att det ibland kan vara fördelaktigt att erbjuda extra tjänstepension istället för ökad lön.

Ibland finns det inte utrymme i budget för att erbjuda en löneförhöjning. Att erbjuda en högre avsättning till tjänstepension kan vara fördelaktigt, då den särskilda löneskatten är lägre. Om en anställd får 500 kr mer i avsättning till tjänstepensionen så kostar det företaget 621,3 kr i månaden, medan ökad lön med 500 kr kostar arbetsgivaren 657,1 kr.

Löneväxling till tjänstepension
Det kan även vara fördelaktigt som anställd att löneväxla till tjänstepension. Detta innebär ett avdrag av bruttolön från månadslönen varje månad och en större avsättning till tjänstepension. Differensen mellan särskilt löneskatt och arbetsgivaravgifter sätts in som en ytterligare avsättning till tjänstepensionen. Detta medför att den anställde får mer pengar insatt till sin tjänstepension - och det är kostnadsneutralt för arbetsgivaren!

Löneväxling till tjänstepension lönar sig enbart om den anställde har en lön som är över den pensionsgrundande- och sjuklönegrundande inkomsten, då det annars kommer påverka det allmänna pensionsintjänandet och eventuell sjuk- och föräldraersättning från Försäkringskassan. För år 2023 ska bruttolönen efter löneväxling vara över 599 250 kr per år/49 938 kr per månad för att det ska vara värt att löneväxla mot pension.

Formeln för att beräkna avsättningen är Bruttolöneavdraget × 1,0576 = pensionspremien. Är månadslönen till exempel 55 000 kr och ett avdrag om om 5000 kr bruttolön görs varje månad blir den en insättning av 5288 kr till tjänstepensionen.

Se över din pension
De flesta tjänstepensionsförmedlare erbjuder rådgivning, och ibland ingår det kostnadsfritt i det avtal som din arbetsgivare har med förmedlaren. Ta gärna en stund för att säkerställa att din tjänstepension är placerad på bästa sätt – det kan generera många extra tusenlappar i slutändan i form av ränta.

Pension är ibland svårt att få ett grepp om då den tjänas in på flera olika sätt. Vi rekommenderar att du går in på https://www.minpension.se/ för att se en preliminär beräkning av din framtida pension. Är du osäker på om du har tjänstepension via ditt arbete kan du även här se om du har det eller inte.

Har du frågor kring tjänstepension till dig eller dina anställda, tveka inte att höra av dig till oss!

Prata tjänstepension?
Kontakta oss här
Sara arbetar som lönekonsult, teamledare och som områdesansvarig för lön på Athene. Hon leder det svenska löneteamet och ser till att alla är uppdaterade på gällande lagar och regler inom HR-området samt utvecklar våra interna processer och rutiner inom lön och HR.