Höstens konferens - vad gäller?

Alla är tillbaka från sol och semester. Det är dags att kicka igång hösten: samla alla, gå igenom företagets mål och boosta teamkänslan. Men det gäller att väga nytta med nöje för att kunna dra av kostnaderna på rätt sätt i företaget.

Företag har oftast full avdragsrätt för en konferensresa/kick-off om den är minst en dag och högst en vecka. Utifrån ett skattemässigt perspektiv räknas interna konferenser som utbildning/personalkostnad och hela momsen kan lyftas på kostnaderna. Det är alltså inte fråga om intern representation utan kostnader, även måltider, är fullt avdragsgilla.

Tänk på att
- ett konferensprogram (så detaljerat som möjligt) ska finnas
- minst sex timmar per dag ska innehålla arbetsrelaterat innehåll
- det ställs större krav på motivering om konferensen hålls på ett exklusivt resmål
- spara konferensprogram, mötesanteckningar och annan dokumenation som kan stärka avdragsrätten om ni får en fråga från Skatteverket.


Undvik att
- ha för stor del rekreation och nöje under konferensen, vilket kan leda till att de anställda blir förmånsbeskattade.
- bjuda med anhöriga på resan. Risken ökar för att konferensen inte ses som en tjänsteresa, och bolaget har inte avdragsrätt för kostnaderna.

Till sist: Ha det så kul på konferensen!

Har du några frågor?
Kontakta oss här
Johanna är Auktoriserad redovisningskonsult och VD för svenska Athene. Hon har varit med från starten i Athene i Sverige och arbetat med många av våra kunder. Sagt från kund: "Johanna har hjälpt oss att lyfta företaget till nya nivåer. Hon stöttar oss i vår verksamhet och hjälper oss att förstå hur viktigt det är med en bra ekonomistyrning."