Höstens konferens - vad gäller?

Alla är tillbaka från sol och semester. Det är dags att kicka igång hösten: samla alla, gå igenom företagets mål och boosta teamkänslan. Men det gäller att väga nytta med nöje för att kunna dra av kostnaderna på rätt sätt i företaget.

Företag har oftast full avdragsrätt för en konferensresa/kick-off om den är minst en dag och högst en vecka. Utifrån ett skattemässigt perspektiv räknas interna konferenser som utbildning/personalkostnad och hela momsen kan lyftas på kostnaderna. Det är alltså inte fråga om intern representation utan kostnader, även måltider, är fullt avdragsgilla.

Tänk på att
- ett konferensprogram (så detaljerat som möjligt) ska finnas
- minst sex timmar per dag ska innehålla arbetsrelaterat innehåll
- det ställs större krav på motivering om konferensen hålls på ett exklusivt resmål
- spara konferensprogram, mötesanteckningar och annan dokumenation som kan stärka avdragsrätten om ni får en fråga från Skatteverket.


Undvik att
- ha för stor del rekreation och nöje under konferensen, vilket kan leda till att de anställda blir förmånsbeskattade.
- bjuda med anhöriga på resan. Risken ökar för att konferensen inte ses som en tjänsteresa, och bolaget har inte avdragsrätt för kostnaderna.

Till sist: Ha det så kul på konferensen!

Har du några frågor?
Kontakta oss här
Auktoriserad redovisningskonsult och VD för svenska Athene. Johanna kommer närmast från PwC, där hon bland annat arbetade som gruppchef, var teamledare på kunduppdrag och höll i utbildningar. Sagt från kund: "Johanna engagerar sig för vår verksamhet och ger oss alltid snabba återkopplingar."